Alfa-lipoinska kiselina je enzim koji se nalazi u mitohondriji, sastavnom delu ćelije čija je osnovna funkcija stvaranje energije, što je veoma značajno za organizam, ali glavna njena funkcija je jaka antioksidantska aktivnost, naročito kada deluje u sinergiji sa drugim antioksidantima, kao što su vitamini C i E, koenzim Q10 i dr.

Organizam je sposoban sam da stvara dovoljne količine alfa-lipoinske kiseline za svoje metaboličke funkcije (ona je kofaktor brojnim enzimima koji učestvuju u konverziji masti i šećera u energiju). Ali dodatne količine alfa-lipoinske kiseline, koje se mogu uneti dodacima ishrani, obezbeđuju njeno slobodno cirkulisanje u organizmu, koji ih može upotrebiti i za neke druge funkcije. Alfa-lipoinska kiselina može da se ponaša i kao liposolubilni i kao hidrosolubilni antioksidant. Ova jedinstvena osobina čini je aktivnom i u mastima i u vodi, za razliku od drugih antioksidanata koji su aktivni samo u jednom od ova dva okruženja. Zato je vitamin C ograničen na delovanje u unutrašnjim delovima ćelije i vodenom delu krvi, dok se delovanje vitamina E vezuje za masne delove ćelijske membrane.

Dodatna potencijalna važna uloga alfa-lipoinske kiseline je proizvodnja aminokiseline glutationa, glavnog antioksidanta kojeg organizam sam stvara. Pored toga, ona reciklira glutation, koji se nalazi u organizmu, i koji, tako obnovljen, može da zarobi novu količinu slobodnih radikala.

U studijama na životinjama, alfa-lipoinska kiselina je pokazala svoju metaboličku aktivnost i potencijal da smanji stepen oksidativnog stresa. Njeno prisustvo usporava pojave koje se vezuju za proces starenja, kao što su smanjenje stepena iskorišćenja kiseonika i stvaranja energije. Ovim istraživanjima utvrđeno je da se energetski nivoi povećavaju u povećanom prisustvu alfa-lipoinske kiseline. Povećavaju se istovremeno i nivoi drugih antioksidanata, glutationa, askorbinske kiseline (vitamin C) i dr., što sugeriše na njen reciklirajući efekat na druge antioksidante i rezultira povećanom mogućnošću organizma da se izbori sa destruktivnim dejstvom slobodnih radikala. 

U sadejstvu sa drugim antioksidantima, kao što je vitamin E, alfa-lipoinska kiselina može da bude od koristi kod terapije dijabetesa. Pomažući stvaranje energije iz masti i šećera u mitohondrijama, ona uklanja glukozu iz krvotoka, što može da poboljša funkciju insulina. Šta više, pošto se pokazalo da alfa-lipoinska kiselina može da smanji insulinsku rezistentnost, u Evropi i SAD se uobičajeno savetuje njena primena u kombinaciji sa vitaminm E kod tretmana periferne neuropatije (oštećenje nerava) kod dijabetesa, ali i kod drugih komplikacija koje mogu da prate dijabetes, uključujući oboljenja srca i bubrega, probleme sa vidom itd. Alfa-lipoinska kiselina se takođe primenjuje za zaštitu mozga od oštećenja koja nastaju nakon moždanog udara. Neka od dejstava alfa-lipoinske kiseline:

- jedan je od najjačih poznatih antioksidanata, sprečava prevremeno odumiranje i uništavanje ćelija
- redukuje oksidativni stres
- povećava i daje energiju
- povećava nivo glutationa u organizmu
- snižava šećer u krvi
- učestvuje u preventivi ateroskleroze, moždanog i srčanog udara i katarakte
- poboljšava memoriju i moždanu aktivnost
- dodatak terapiji kod oboljenja jetre (hepatitis)

Preporučena doza i način upotrebe 

1 kapsula dnevno uz jelo.

Sastav

Veličina doze: 1 kapsula
Aktivna komponenta
1 kapsula
 
 
Alfa-lipoinska kiselina
100 mg*
 
 
*PDU nije utvrđen.
 
 
 
Ostali sastojci: želatin, skrob, trigliceridi srednje dužine lanca, sredstvo za povećanje zapremine (celuloza), sredstva protiv zgrudvavanja (magnezijum-stearat, silicijum-dioksid).

Utisci kupaca

Trenutno nema ocena za ovaj proizvod.

Želim da ocenim ovaj proizvod. Da biste ocenili ovaj proizvod, kliknite ovde.

Slični proizvodi

VITAMIN A -0%

VITAMIN A

860 RSD
Trenutno nije dostupno.
Zinc -0%

Zinc

1050 RSD
Trenutno nije dostupno.
LactoDigest -35%

LactoDigest

750 RSD 490 RSD
Omega 3 -0%

Omega 3

900 RSD
Trenutno nije dostupno.
ALFALFA -0%

ALFALFA

1460 RSD
Trenutno nije dostupno.
PHENYLALANINE -0%

PHENYLALANINE

1450 RSD
Trenutno nije dostupno.
Coenzyme Q10 -0%

Coenzyme Q10

2590 RSD
Trenutno nije dostupno.

Imunitet i zaštita organizma

Za bolji i jači imuni sistem, osim vitamina i minerala, često je potrebno i nešto više...nešto što će pospešiti normalan rad hormona, izbalansirati neke procese u organizmu, oslobađati nas slobodnih radikala (iako i neki vitamini i minerali imaju antioksidativni efekat), odnosno dovesti naše telo u bolje stanje!

Nažalost, mnogi od nas zaboravljaju na preventivu, ne razmišljaju o genetici i naslednim faktorima i često pribegavamo ovim dodacima tek kada imamo neki problem. Bez obzira da li govorimo o biljkama, njihovim ekstraktima i aktivnim supstancama, ili o kombinaciji istih sa nekim od vitamina, koenzima Q10 i slično, zapravo uvek govorimo o nečemu što svoje korene vuče još iz drevnih civilizacija, a čije je pozitivne efekte na organizam moderna nauka potvrdila! 

Uz ovo su kupovali

Pycnogenol -0%

Pycnogenol

4980 RSD
Trenutno nije dostupno.
Tyrosine Caps -0%

Tyrosine Caps

1680 RSD
Trenutno nije dostupno.
Lysine Caps -0%

Lysine Caps

1200 RSD
Trenutno nije dostupno.
Zinc Caps -0%

Zinc Caps

1200 RSD
Trenutno nije dostupno.
Arginine Caps -0%

Arginine Caps

1500 RSD
Trenutno nije dostupno.
Amino Fuel Liquid -0%

Amino Fuel Liquid

3500 RSD
Trenutno nije dostupno.
B-2 Caps -0%

B-2 Caps

1500 RSD
Trenutno nije dostupno.
B-50 Caps -0%

B-50 Caps

1550 RSD
Trenutno nije dostupno.

Twinlab

Twinlab
Alpha-Lipoic Acid
Alpha-Lipoic Acid
Cena: 980 RSD
Lager:
Trenutno nije dostupno