Ananas (lat. Ananas comosus) je voće poreklom iz Južne Amerike. U Evropu je stigao u 17. veku. Danas se gaji zbog veoma ukusnog ploda i njegovih prerađevina. Bromelain je kompleks proteolitičkih enzima, koji se dobijaju iz različitih delova ananasa (plod, listovi, stabljika). Njegova proteolitička aktivnost se izražava u GDU jedinicama (gelatin digesting units).

Zahvaljujući proteolitičkoj aktivnosti koristi se kao pomoć u digestiji, kao sredstvo za varenje koje poboljšava apsorpciju nutrijenata iz hrane i suplemenata. Postoje podaci o mogućem antiinflamatornom, imunomodulatornom, antiviralnom i antikancerogenom efektu bromelaina. Smatra se da je bromelain biološki najaktivniji od svih enzima, a pošto se nalazi isključivo u ananasu, može se uneti u organizam u optimalnim dozama samo pomoću dodataka ishrani.

Bromelain razlaže proteine na peptone koji sadrže azot i na pojedinačne aminokiseline. Digestivna aktivnost bromelaina je izuzetno brza i efikasna - jedan jedini molekul enzima može u sekundi da rasturi 30.000 hemijskih veza i oslobodi otprilike isti broj aminokiselina iz proteina. Bromelain se može preporučiti kao pomoć i podrška varenju hrane kod osoba koje pate od visokih nivoa kiseline. On može da zameni pepsin, pankreatin i papain, a ispoljava najmanje alergena svojstva od svih digestivnih pomagala.

Bromelain se takođe može uzimati za smanjenje bolova i upala nakon povreda, zbog čega je sve popularniji među sportistima. Zbog svog efekta na fibrinogen, bromelain može da spreči i ozbiljnije probleme kao npr. zgrušavanje krvi. Fibrinogen je supstanca neophodna za pravilno zgrušavanje krvi, ali previše visok nivo fibrinogena može dovesti do spontanog nastanka ugrušaka, što može prouzrokovati infarkt ili moždani udar. Pušači imaju veći nivo fibrinogena nego što je normalno. Bromelain razgrađuje fibrinogen i sprečava međusobno slepljivanje krvnih ćelija. Primena i korist od bromelaina može biti višestruka: 

- ubrzava i poboljšava varenje, poboljšava apsorpciju i metabolizam hranljivih materija
- poboljšava cirkulaciju
- ima antiinflamatorno dejstvo kod reumatoidnog artritisa i bolova 
- može da olakša simptome kod respiratornih tegoba praćenih sinuzitisom
- olakšava PMS simptome
- sprečava zgrušavanje krvi
- smanjuje rizik nastanka infarkta i mozdanog udara 

Bromelainu se pripisuju i sledeća svojstva: lečenje opekotina, relaksacija glatke muskulature, stimulacija mišićnih kontrakcija, prevencija nastanka i remisije kancera, prevencija nastanka čira u želucu, smanjenje apetita, olakšavanje simptoma kod upale sinusa. Bromelain se daje kao antiinflamatorno sredstvo posle operacija, za lečenje apscesa, kontuzija, hematoma, iščašenja i ulceracija. 

Uobičajene doze bromelaina u suplementima iznose 20-500 mg po dozi, a uobičajeni nivo aktivnosti iznosi od 500-2.000 GDU.

Preporučena doza i način upotrebe

2 kapsule sa svakim obrokom ili po preporuci lekara. Trudnice i dojilje treba da izbegavaju uzimanje bromelaina. Oprez je potreban kod osoba na terapiji antikoagulantnim i antiagregacijskim lekovima.

Sastav

Veličina doze: 2 kapsule
Aktivna komponenta
2 kapsule
 
 
Bromelain (1200 GDU)
600 mg*
 
 
*PDU nije utvrđen.
 
 
 
Ostali sastojci: stabilizator (celuloza), želatin, trigliceridi srednjeg lanca, prečišćena voda.

Utisci kupaca

Trenutno nema ocena za ovaj proizvod.

Želim da ocenim ovaj proizvod. Da biste ocenili ovaj proizvod, kliknite ovde.

Slični proizvodi

KOENZIM Q10 -0%

KOENZIM Q10

1860 RSD
Trenutno nije dostupno.
Selenium -0%

Selenium

1000 RSD
Trenutno nije dostupno.
LactoDigest -35%

LactoDigest

750 RSD 490 RSD
5-HTP -0%

5-HTP

2850 RSD
Trenutno nije dostupno.
Zinc -0%

Zinc

1050 RSD
Trenutno nije dostupno.
C vitamin Plus -18%

C vitamin Plus

550 RSD 450 RSD
Trenutno nije dostupno.

Imunitet i zaštita organizma

Za bolji i jači imuni sistem, osim vitamina i minerala, često je potrebno i nešto više...nešto što će pospešiti normalan rad hormona, izbalansirati neke procese u organizmu, oslobađati nas slobodnih radikala (iako i neki vitamini i minerali imaju antioksidativni efekat), odnosno dovesti naše telo u bolje stanje!

Nažalost, mnogi od nas zaboravljaju na preventivu, ne razmišljaju o genetici i naslednim faktorima i često pribegavamo ovim dodacima tek kada imamo neki problem. Bez obzira da li govorimo o biljkama, njihovim ekstraktima i aktivnim supstancama, ili o kombinaciji istih sa nekim od vitamina, koenzima Q10 i slično, zapravo uvek govorimo o nečemu što svoje korene vuče još iz drevnih civilizacija, a čije je pozitivne efekte na organizam moderna nauka potvrdila! 

Uz ovo su kupovali

Amino Fuel Liquid -0%

Amino Fuel Liquid

3500 RSD
Trenutno nije dostupno.
Betain HCl -0%

Betain HCl

1870 RSD
Trenutno nije dostupno.
Iron Caps -0%

Iron Caps

980 RSD
Trenutno nije dostupno.
Chromic Fuel -0%

Chromic Fuel

960 RSD
Trenutno nije dostupno.
Cysteine Caps -0%

Cysteine Caps

1500 RSD
Trenutno nije dostupno.

Twinlab

Twinlab
Mega Bromelain Caps
Mega Bromelain Caps
Cena: 1870 RSD
Lager:
Trenutno nije dostupno