Glutamin je najzastupljenija aminokiselina u mišićnom tkivu i plazmi ljudskog organizma. Sastavni je deo proteina, a nastaje od glutaminske kiseline dodavanjem amonijaka i vitamina B-6. Smatra se uslovno esencijalnom aminokiselinom, jer u trenucima stresa - naporan trening, bolest, povrede, emocionalni stres - organizam ima potrebe za dodatnim količinama glutamina. Koristi i kod otklanjanja posledica hemoterapije, opekotina i rana, uključujući i rane posle operacija.
Glutamin pokazuje zadivljujuće rezultate kod fizički aktivnih osoba, naročito onih koji žele da povećaju mišićnu masu, a smanje telesne masnoće. Utiče na povećanje volumena ćelije, a time i na veličinu mišića. Bitan je za pravilan i brz oporavak nakon treninga i podržava imunitet povećanjem nivoa aminokiseline glutationa, koja je vrlo jak antioksidant. Zbog jakog antikataboličkog efekta - neutrališe kortizol koji nastaje usled napornog vežbanja - vrlo je značajan suplement za sportiste. Najvažniji je za bodibildere i sportiste koji se bave teškim i eksplozivnim sportovima.
Povezanost glutamina i muskulature je naročito značajna - količina glutamina je direktno povezana sa izgradnjom mišićne mase. Glavna količina glutamina nastaje u mišićima, pa mišići njime snabdevaju imunološki sistem. Pošto čini više od polovine svih aminokiselina u skeletnim mišićima, njegove zalihe moraju se redovno popunjavati, u protivnom, može doći do razgradnje mišića. Naporno vežbanje prouzrokuje pad nivoa glutamina u krvi, ćelije imunološkog sistema ostaju bez energetskog izvora što dovodi ili do slabljenja imunološkog sistema ili, češće, do pozajmljivanja glutamina iz skeletnih mišića, a time do gubljenja njihove mase. Svojstvo glutamina da očuva skeletnu mišićnu masu za vreme stresa izazvanog naporom, povredom, bolešću ili operacijom, njegova je najbolje proučena osobina, a poznato je da su osobe sa razvijenijom muskulaturom otpornije na uticaj stresa i brže se oporavljaju.
Glutamin je i energetski izvor za enterocite i limfocite. Koristi se posle hirurških intervencija u intravenskoj ishrani, jer ima svojstvo da na minimum svede gubljenje aminokiselina i azota iz skeletnih mišića. Na molekularnom nivou, glutamin sprečava gubitak specifičnog proteina miozina, koji određuje kontraktilna svojstva skeletnih mišića. Kao dodatak ishrani, glutamin je najčešće u obliku L-glutamina, čije su osnovne karakteristike:
- pomaže kod oporavka mišićnog tkiva posle treninga i povreda
- od vitalnog je značaja za rad imunološkog sistema
- pomaže stvaranje mišićne mase sprečavanjem kataboličkih procesa
- utiče na povećanje ćelijskog volumena i povećava napumpanost mišića
- neophodan je za pravilno funkcionisanje mozga
- utiče na sintezu glukoze i poboljšava metabolizam insulina
- utiče na nitrogensku retenciju (zadržavanje azota)
- poboljšava snabdevanje ćelija vodom
- povećava nivo hormona rasta (GH)
U ishrani glutamina ima naročito u žitaricama i u izolatima proteina (6-9% u izolatima sojinog i mlečnog proteina - kazeina i surutke), a oni su sastavni deo kvalitetnih proteinskih štanglica i napitaka.
Preporučena doza i način upotrebe
Dnevno od 5 do 25 g (3 do 5 puta dnevno po 5 g), odnosno do 0,25 g po kilogramu telesne mase. Glutamin je najbolje uzimati neposredno nakon treniga (5 do 10 g), uz obroke ili pre spavanja (5 g). Doze od preko 40 g dnevno ne pružaju dodatne koristi.
Nema opasnosti od predoziranja niti od kontraindikacija. Pošto je glutamin osetljiv na želudačnu kiselinu, najbolje ga je uzimati uz jelo ili sa proteinskim ili ugljeno-hidratnim napitkom, da bi se brže ugradio u mišiće.
Amino kiseline su osnovna građa proteina a osim toga učestvuju u bezbrojnim procesima u organizmu. I ako ih u prirodi ima preko petstotina za žive organizme je bitno svega dvadesetak. A tih dvadeset možemo svrstati u dve grupe, i to one koje naš organizam može da sintetiše (sam "napravi") a koje nazivamo neesincijalnim i one koje ne možemo "proizvesti" odnosno ESENCIJALNE amino kiseline!
Ako nam je jasno da postoje amino kiseline koje naše telo ne može da sintetiše isto tako nam MORA biti jasno da ih treba uneti ishranom ili ,još sigurnije , dodatnom suplementacijom! Ovo važi za sve, a pogotovo za aktivne sportiste i rekreativce, kao i one koji su se prepustili današnjem tempu a žele da sačuvaju svoje zdravlje!
Ukratko ,dodavanjem amino kiselina, bilo da su prahu, tečnosti ili tabletama, obezbeđujete, prvenstveno, normalno funkcionisanje organizma, pa zatim, oporavak, izgradnju mišića, podršku normalnoj iskorišćenosti masti i mnogo toga drugog.
Dakle, ukoliko smo Vam, barem, malo približili važnost ovog dela suplementacije, ne oklevajte!