Folna kiselina ili B-9 je hidrosolubilan vitamin kao i ostali članovi B kompleksa. U prirodi se nalazi u mnogo vrsta hrane, a naročito u lišću, po čemu je i dobio ime folna kiselina, od lat. folium - list. Naročito bogat izvor folne kiseline je tamnozeleno lišće povrća, kao što je spanać, kupus, kelj, brokoli, lišće maslačka, karfiol i dr., ali ima je i u džigerici i pivskom kvascu. Osetljiva je na visoku temperaturu, svetlost i kiseline, a predstavlja i jedan od najteže apsorbujućih hidrosolubilnih vitamina. Zato se često javlja nedostatak ovog vitamina. 

Folna kiselina učestvuje u sintezi nukleinskih kiselina, RNK i DNK, metabolizmu proteina, stvaranju crvenih i belih krvnih zrnaca i prevenciji raka grlića materice. Isto tako važna je za iskorištavanje šećera i aminokiselina. Ublažava bolove, sprečava anemiju i štiti od crevnih parazita. Folna kiselina uz vitamine B-12 i B-6 može da smanji rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Preventivna dnevna doza za odrasle je 400 mcg, a posebno je važna za žene koje planiraju trudnoću, trudnice i dojilje jer olakšava laktaciju, a njen manjak može dovesti do deformiteta ploda (npr. otvorena kičma). To je i preporuka američkog Ministarstva zdravlja.

Preporučena doza i način upotrebe 

1 kapsula dnevno uz jelo. Folna kiselina sinergijski deluje sa formulama za trudnice i dojilje, svim vitaminima B kompleksa, a naročito sa vitaminom B-12.

Sastav

Veličina doze: 1 kapsula
Aktivna komponenta
1 kapsula
 
Folna kiselina (u obliku pteroilmonoglutaminske kiseline)
600 µg
 
 
*PDU nije utvrđen.
 
 
 
Ostali sastojci: pirinčano brašno, želatinska kapsula, folna kiselina, sredstvo za povećanje zapremine (mikrokristalna celuloza, folna kiselina), trigliceridi srednjeg lanca, sredstva protiv zgrudvavanja (silicijum-dioksid, magnezijum stearat), stabilizator (unakrsno vezana natrijum-karboksimetilceluloza), emulgator (sojin lecitin).

Utisci kupaca

Trenutno nema ocena za ovaj proizvod.

Želim da ocenim ovaj proizvod. Da biste ocenili ovaj proizvod, kliknite ovde.

Slični proizvodi

VITA COMPLEX -0%

VITA COMPLEX

790 RSD
Trenutno nije dostupno.
ONE A DAY -0%

ONE A DAY

1190 RSD
Trenutno nije dostupno.
Daily One -0%

Daily One

1390 RSD
Trenutno nije dostupno.
Omega 3 -18%

Omega 3

550 RSD 450 RSD
Trenutno nije dostupno.
Vitamin C -0%

Vitamin C

990 RSD
Trenutno nije dostupno.
Selenium -0%

Selenium

1000 RSD
Trenutno nije dostupno.
VITAMIN B-2 -0%

VITAMIN B-2

1140 RSD
Trenutno nije dostupno.
Vitamin C -0%

Vitamin C

1290 RSD
Trenutno nije dostupno.

Vitamini i minerali

Vitamini i minerali

Vitamini i minerali su ona stavka koja se kotira kao NAJVIŠEG PRIORITETA!

Naše telo je svakodnevno stavljeno pred, nebrojene, probe, što zbog načina života, ishrane, bavljenja sportom (pogotovo profesionalno), kvaliteta hrane i drugih (mnogobrojnih) faktora. Možda će Vam delovati čudno, ali drugačiji režimi ishrane za sportiste postoje već hiljadama godina!

Osim onih koji su kreirani za sportiste, tu su i vitaminsko-mineralni proizvodi namenjeni najširoj populaciji, uključujući decu i one u poznijim godinama! Svaki od proizvoda je kreiran za određenu grupu, bitno je samo da se prepoznate u jednoj od njih. Više ozbiljnih studija je već dokazalo da je, sa današnjim kvalitetom hrane, nemoguće uneti dovoljnu količinu vitamina i minerala.

Ova saznanja nam dovoljno govore koliko je bitno uneti barem i minimum dodatne vitaminsko-mineralne podrške telu! Veliki broj onih koji ih već koriste će Vam potvrditi da se bolje osećaju, da se ređe razboljevaju i da su u stanju da kvalitetniije obavljaju svakodnevne obaveze.

Ni tu niste prepušteni sami sebi, ako ste zbunjeni širokom ponudom, slobodno nas kontaktirajte!

Uz ovo su kupovali

B-12 Dots -0%

B-12 Dots

1200 RSD
Trenutno nije dostupno.
Zinc Caps -0%

Zinc Caps

1200 RSD
Trenutno nije dostupno.
Tyrosine Caps -0%

Tyrosine Caps

1680 RSD
Trenutno nije dostupno.
Betain HCl -0%

Betain HCl

1870 RSD
Trenutno nije dostupno.
DMAE Caps -0%

DMAE Caps

1500 RSD
Trenutno nije dostupno.
CLA Fuel -0%

CLA Fuel

2300 RSD
Trenutno nije dostupno.

Twinlab

Twinlab
Folic Acid Caps
Folic Acid Caps
Cena: 980 RSD
Lager:
Trenutno nije dostupno